Welke voordelen zijn ervoor bedrijven om hun horeca verpakkingen in Europa te produceren?

Geschreven door Joep de Laat

De Europese Unie telt 27 lidstaten en is een economische en politieke grootmacht. Deze vereniging van landen is zeer uniek in de wereld en reikt zich over een groot deel van het Europees continent.

Vraag advies

Welke voordelen heeft het produceren in Europa voor bedrijven?

Wie een onderneming in de Europese Unie vestigt, kan op heel wat voordelen rekenen, zoals het vrije verkeer van goederen en personen, goede economische voorzieningen en de ontwikkelingen op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Vrij verkeer van personen en goederen

De meest kenmerkende eigenschappen van de Europese Unie is dat personen en goederen zich vrij kunnen bewegen. Door het akkoord tussen al de lidstaten kunnen bedrijven en hun medewerkers een stuk gemakkelijker de grenzen oversteken dan in landen die geen lidmaatschap bij de EU hebben. 

Op deze manier kan een bedrijf makkelijker handeldrijven in verschillende landen en moeten ze (bijna) nooit verantwoording afleggen bij grenscontroles. De lokale handel met leveranciers in een ander EU- land resulteert in een grote tijdwinst en gemakkelijke samenwerking. 

De Europese Unie en haar economische voordelen

De EU biedt haar lidstaten, en ook de bedrijven die er gevestigd zijn verschillende economische voordelen. Naast het vrije verkeer waarover we het al hadden, hebben Europese bedrijven ook een stuk grotere keuze in partners. Hierdoor kunnen bedrijven leveranciers uitkiezen die het beste aan hun behoeftes voldoen. Zonder dat er rekening gehouden moet worden met nationaliteiten en de verschillende beperkingen die daarbij komen. 

De inkoopafdeling van een bedrijf kan ervoor kiezen om alleen maar met Europese leveranciers samen te werken. Op die manier weet het bedrijf zeker dat de werkomstandigheden goed zijn en de kwaliteit van de producten goed is. Voor die leveranciers gelden namelijk dezelfde regelgeving en beleidslijnen als voor alle andere bedrijven in de Europese Unie.

Door producten binnen de Europese Unie te produceren, kunnen bedrijven er niet alleen op rekenen dat hun leveranciers kwalitatief goede producten leveren die binnen een snelle termijnen geleverd worden, maar ook dat de indirecte inkopen rationaliseren naar de Europese normen.

Deze keuze levert het bedrijf dus merkbare besparingen op bij het inkopen.
Maar voor ondernemingen is er nog meer winst te behalen naast de grotere brutomarge door hun indirecte inkopen te rationaliseren. Zo profiteren ze ook van een aantal andere voordelen, zoals: meer transparantie, zekerheid over leveringen en eenvoudigere controle van prijs-kwaliteitverhouding.

Over een langere tijd maken al deze voordelen bedrijven een stuk stabieler, verzekeren ze dat de levertijd van hun goederen acceptabel blijven en wekt het extra vertrouwen in hun leveranciers en de kwaliteit van de producten. 

Artikel delen:

Samen sparren?

Vul het formulier in op de contactpagina en we nemen telefonisch contact met u op om uw wensen te bespreken.